Drożdżowe bułki z kruszonką i powidłami śliwkowymi w kształcie kwiatka

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Rozpocznij dzień słodkim drożdżowym wypiekiem. Ciasto drożdżowe to najzdrowsze, a zarazem najprostsze w przygotowaniu ciasto. Prosty skład, zero kremów. Wyłącznie czyste składniki bez konserwantów. Drożdżowe kwiatki z powidłami, a do tego kawa to przepis na miło i smacznie rozpoczęty dzień. 

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  • 1 kg mąki pszennej/ orkiszowej
  • 70 g drożdży 
  • 120g masła 
  • 80 g oleju
  • 4 jajka
  • 150g cukru/erytrytolu 
  • 250ml mleka 

Dodatki:

  • powidła śliwkowe 
  • kruszonka
  • mleko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:

Wyrośnięte ciasto pokrój na 18 części, tak by powstały 3 drożdżowe kwiatki. Formuj małe  bułeczki i układaj je w kształt kwiatka. Bułeczki odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięci. Posmaruj bułeczki mlekiem, piecz w rozgrzanym już piekarniku w 180 ° przez 25 minut do zrumienienia. Wyjęte drożdżówki nadziewamy dżemem śliwkowym. 

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pączki o smaku toffifee

Składniki: 140 ml mleka migdałowego lub krowiego 20g drożdży  60 g cukru/erytrytolu  500 g mąki pszennej  100 g…

Sałatka grillowa z chorizo

Składniki: 100 g chorizo200 g makaronu4 ogórki gruntowe1 pęczek koperku150 g sera żółtego5 łyżek pieczarek marynowanych4/5 łyżek  jogurtu…

Mocno pistacjowy sernik z białą czekoladą i pistacjami

Spód:• 200 g kruchych ciastek maślanych (np. Petit Beurre)• 80 g masła (roztopionego) Masa serowa:• 500 g twarogu…