Marynowana czerwona cebula w zalewie octowej

11.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na ok. 4–6 słoików po 300 ml)

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 2 szklanki octu jabłkowego lub spirytusowego 10%
  • 2 szklanki wody
  • 3–4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • 5–6 liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • kilka gałązek rozmarynu lub tymianku (opcjonalnie)
  • 2–3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Obierz cebule i pokrój je w cienkie piórka lub plasterki.

Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj sól, cukier i przyprawy.

Zagotuj i gotuj przez 1–2 minuty, aż sól i cukier się rozpuszczą.

Do wyparzonych słoików włóż cebulę, czosnek i gałązkę ziół (jeśli używasz).

Zalej gorącą zalewą do pełna.

Pasteryzuj słoiki przez 10 minut w garnku z gorącą wodą (do 3/4 wysokości słoików).

Odstaw do góry dnem do ostygnięcia.

Jeśli nie pasteryzujesz – przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2–3 tygodni.

Po pasteryzacji – przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do 6 miesięcy.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na napoleonka (mille-feuille)

Składniki: (forma ok. 20×20 cm, 9–12 porcji) Ciasto francuskie 2 płaty gotowego ciasta francuskiego (2×275 g) Krem waniliowy…

Malinowe cappuccino

Zesmakuj ze mną pysznego ciasta, które swoim wyjątkowym smakiem zachwyci Twoich gości. Delikatny kakaowy biszkopt, galaretka z malinami…

Wiosenne śniadanie z sadzonym jajkiem na wodzie i szparagami

Składniki: 🥚🥚2 jajka 🥯🥯2 bajgle  🥬 2 garści mixu sałat  🥦1 pęczek zielonych szparagów  Koperek  Sos: 2 łyżki…