Domowy zakwas z buraków (z czosnkiem i przyprawami)

11.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

• 1 kg buraków (obranych i pokrojonych w plastry lub kawałki)
• 4–5 ząbków czosnku (obranych lub przekrojonych na pół)
• 2–3 liście laurowe
• 4–5 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie)
• 1–2 łyżeczki soli niejodowanej (na każdy litr wody)
• ok. 1–1,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody
Opcjonalnie:
• kilka ziaren pieprzu
• kawałek korzenia chrzanu (na ostrzejszy smak)
• kromka chleba na zakwasie (przyspieszy fermentację – ale szybciej się psuje)

Przygotowanie:

Obierz buraki i pokrój je w plasterki, półksiężyce lub kostkę.

Układaj ciasno w wyparzonym słoiku lub kamionce.

Między buraki włóż czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i ewentualnie pieprz lub chrzan.

Rozpuść sól w przegotowanej i ostudzonej wodzie (1 płaska łyżka soli na 1 litr wody).

Zalej buraki tak, by wszystko było przykryte wodą. Możesz docisnąć buraki np. talerzykiem lub specjalnym obciążnikiem.

Przykryj naczynie gazą lub ściereczką i odstaw w temperaturze pokojowej (ok. 20°C) na 5–7 dni.

Codziennie sprawdzaj, czy nie pojawiła się pleśń – jeśli tak, usuń ją i kontynuuj fermentację.

Zakwas będzie gotowy, gdy zrobi się intensywnie bordowy i kwaśny w smaku.

Przecedź zakwas do czystych, wyparzonych butelek lub słoików.

Przechowuj w lodówce do 2–3 tygodni.

Zastosowanie:

  • Do barszczu wigilijnego
  • Jako napój probiotyczny
  • Jako baza do sosów, marynat czy chłodników

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowy ajvar

Jesienią ajvar smakuje najlepiej. Jesień to najlepszy czas go przygotować. Przygotuj go razem ze mną i ciesz się…

Syrop z czarnego bzu (z owoców)

Składniki: 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu (tylko bez szypułek!) 600–800 g cukru (w zależności od tego, jak…

Szwedzkie klopsiki z puree ziemniaczanym i sosem  

Składniki: 500 g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanki wołowo-wieprzowej) 1 jajko 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek…