Kiszone arbuzy- możesz kisić samą skórę

Składniki:
- 1 mały arbuz (najlepiej z cienką skórką, dojrzały, ale twardy)
- 1 l wody (przegotowanej i ostudzonej)
- 1 płaska łyżka soli niejodowanej (na każdy litr wody)
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 baldachy kopru (może być też suszony koper z łodygami)
- kawałek chrzanu (korzeń lub liść)
- opcjonalnie: liść laurowy, gorczyca, pieprz w ziarnach
Przygotowanie:
Umyj dokładnie skórkę, następnie pokrój arbuza na średnie kawałki (zostaw skórkę i miąższ, usuń pestki jeśli chcesz).
Ułóż kawałki w wyparzonych słoikach lub w glinianym garnku.
Do każdego słoika dodaj po ząbku czosnku, trochę kopru, chrzan i inne przyprawy według uznania.
Rozpuść sól w wodzie (1 łyżka na litr).
Zalej arbuzy solanką, tak by były całkowicie zakryte.
Dociśnij np. talerzykiem lub specjalnym obciążnikiem.
Przykryj naczynie gazą lub luźno zakręconym wieczkiem.
Odstaw w ciepłe miejsce na 3–5 dni.
Zakwaszanie może potrwać dłużej w chłodnym pomieszczeniu – nawet do 7 dni.
Po ukiszeniu przenieś słoiki do lodówki lub chłodnej piwnicy. Gotowe do jedzenia po 5–7 dniach od momentu zalania.
Kiszone arbuzy mają słono-kwaśny, lekko koperkowy smak, przy zachowaniu słodyczy miąższu. Świetnie pasują jako przekąska, dodatek do grillowanych potraw, dań kaukaskich lub sałatek.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!