Śródziemnomorska sałatka z ciecierzycą, fetą i warzywami

12.07.2025
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu)
  • 1 ogórek (pokrojony w kostkę)
  • 1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej w cienkie paski lub kostkę)
  • 1/2 żółtej papryki (pokrojonej w kostkę)
  • 1/2 czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)
  • 8–10 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
  • ok. 60 g czarnych oliwek (np. Kalamata, przekrojonych na pół)
  • ok. 100 g sera feta (pokruszonego)
  • 1–2 łyżki posiekanego świeżego koperku lub pietruszki

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsącz i przepłucz.

Warzywa pokrój według opisu i wrzuć do dużej miski.

Dodaj ciecierzycę, oliwki, pokruszoną fetę i zioła.

W osobnej miseczce wymieszaj składniki sosu.

Polej sałatkę sosem, delikatnie wymieszaj całość.

Odstaw do lodówki na 15–30 minut, by smaki się przegryzły.

Świetnie smakuje z dodatkiem grzanek lub pity.

Można dodać awokado, gotowaną kaszę kuskus albo grillowanego kurczaka – dla wersji obiadowej.

Wersja wegańska: użyj wegańskiej fety lub pomiń ser.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z papryki i cebuli do słoików na zimę

Składniki: na około 6-7 słoików po 500 ml 1,5 kg czerwonej, żółtej i/lub pomarańczowej papryki 0,5 kg cebuli…

Wykwintne roladki z piersi z kurczaka z borowikami.

Roladki z piersi kurczaka nadziewane borowikami to danie, które łączy w sobie delikatność drobiu z intensywnym, leśnym aromatem…

Pomidory z cebulą do słoików – na zimę

Składniki: Do słoików (na ok. 6–7 słoików 500 ml): 2,5–3 kg twardych pomidorów (najlepiej mięsistych, np. Lima, Malinowe)…