Sałatka z pieczonymi pomidorkami, grzankami, fasolą i jogurtem

12.07.2025
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka białej fasoli (np. cannellini lub maślanej), odsączonej
  • 2–3 grube kromki chleba (najlepiej na zakwasie lub ciabatty)
  • garść świeżej bazylii
  • 150 g gęstego jogurtu greckiego lub serka śmietankowego (np. labneh)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego (lub do polania na końcu)
  • sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200°C. Pomidorki przekrój na pół i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Dodaj pokrojony w kostkę chleb, polej wszystko oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i piecz ok. 15–20 minut, aż chleb będzie złocisty, a pomidory lekko popękają.

Na talerzu rozsmaruj jogurt grecki jako bazę.

Na wierzch wyłóż upieczone pomidory i grzanki, dodaj odsączoną fasolę i świeże listki bazylii.

Skrop wszystko oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Można też dodać szczyptę soli morskiej i odrobinę chili w płatkach – dla pikantnej nuty.

Można dodać karmelizowaną cebulę lub grillowane papryki.

Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – idealna na lunch lub lekką kolację.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Zupa z kurczakiem i makaronem orzo

Składniki: 2 piersi z kurczaka (lub udka bez kości) 1 szklanka makaronu orzo (lub ryżowego) 2 marchewki (pokrojone…

Marynowane cytryny w miodzie z kurkumą i imbirem

Zesmakuj ze mną pysznej cytryny marynowanej w miodzie z kurkumą i imbirem. Jest ona świetnym dodatkiem do herbaty…

Szybki obiad w 20 minut.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 34 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, szybcy smakosze! Dzisiaj wyruszamy w…