Sałatka z tortellini i warzywami śródziemnomorskimi

12.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 250 g świeżych tortellini (np. z serem lub szpinakiem)
  • 1 ogórek zielony (pokrojony w kostkę)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 10–15 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
  • 1/2 czerwonej cebuli (drobno posiekanej)
  • 100 g sera feta (pokruszonego lub w kostce)
  • 10–15 czarnych oliwek Kalamata (bez pestek)
  • garść świeżej natki pietruszki (opcjonalnie)

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj tortellini według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, przepłucz zimną wodą i ostudź.

W dużej misce połącz warzywa: ogórek, paprykę, pomidorki, cebulę i oliwki.

Dodaj przestudzone tortellini i pokruszoną fetę.

W osobnej miseczce wymieszaj składniki sosu: oliwę, ocet/sok z cytryny, czosnek, oregano, sól i pieprz.

Polej sałatkę sosem i delikatnie wszystko wymieszaj.

Przed podaniem możesz schłodzić sałatkę w lodówce przez 15–30 minut, by smaki się przegryzły.

Sałatkę możesz wzbogacić o rukolę lub szpinak baby.

Sprawdzi się też jako danie na piknik lub lunch do pracy.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ciasto z truskawkami i kruszonką

Składniki: Ciasto: 150 g masła (miękkiego) 150 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g mąki…

Pieczona pierś z indyka z sosem grzybowym

Zesmakuj ze mną propozycji na pyszny, domowy obiad. Pieczona, soczysta pierś z indyka w sosie grzybowym z jesienną…

Sprawdzony przepis na kiszonego kalafiora – chrupiącego, aromatycznego i naturalnie fermentowanego, bez octu.

Składniki:  (na ok. 3–4 słoiki 900 ml): 1 średni kalafior 3–4 ząbki czosnku 2–3 baldachy kopru (świeży z…