Pikantne ogórki konserwowe z chili – na ostro

12.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej twardych i świeżych)
  • 2 marchewki (pokrojone w słupki)
  • 1 cebula (pokrojona w cienkie piórka – opcjonalnie)
  • 4–5 ząbków czosnku (pokrojonych)
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 1 łyżka ziaren kolendry (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki chili w płatkach (lub więcej, według upodobań)
  • 1 łyżeczka kurkumy (dla koloru)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka soli niejodowanej

Przygotowanie:

Ogórki pokrój w grubsze plasterki, marchewkę w cienkie słupki, czosnek i cebulę w plasterki.

Do wyparzonych słoików wkładaj:

  • trochę gorczycy, czosnku, chili, papryki, kurkumy i pieprzu
    • warstwy ogórków i marchwi (można też dodać kilka plasterków cebuli)
    • całość lekko ugniataj
  • Zagotuj wszystkie składniki zalewy i dobrze wymieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
  • Gorącą zalewą zalej zawartość słoików.

Słoiki pasteryzuj przez 10–12 minut od momentu zagotowania wody.

Odstaw słoiki do góry dnem do wystudzenia.

Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu – ogórki są najlepsze po około 2–3 tygodniach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kanapka na gorąco.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 29 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, smakosze przyjemności! Dzisiaj przenoszę was…

Sałatka z ogórków i papryki do słoików na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w słupki lub plastry) 4–5 czerwonych papryk (pokrojonych w paski) 1 szklanka…

Delikatny pasztet pieczony z ziołami i paprykową skorupką

Składniki: (na keksówkę 25×11 cm) Masa mięsna 500 g mięsa z piersi kurczaka (bez skóry) 300 g mięsa…