Sałatka warzywna na zimę do słoików

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w cienkie plasterki)
- 1 kg czerwonej papryki (pokrojonej w paski)
- 1 kg marchwi (startej na dużych oczkach lub w słupki)
- 1/2 kg cebuli (pokrojonej w piórka)
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
- 1 łyżka gorczycy
- 1/2 łyżki ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy (dla koloru, opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ogórki i paprykę pokrój w plasterki/paski.
Marchew zetrzyj lub pokrój w cienkie słupki.
Cebulę pokrój w cienkie piórka.
Wymieszaj wszystko razem w dużej misce i odstaw na 1–2 godziny, aby warzywa puściły sok.
Wszystkie składniki na zalewę zagotuj w garnku.
Gorącą zalewą zalej warzywa, wymieszaj dokładnie.
Warzywa wraz z zalewą przełóż do wyparzonych słoików.
Zakręć dokładnie.
Słoiki pasteryzuj przez ok. 10 minut od momentu zagotowania wody.
Odstaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Uwagi:
- Sałatka świetnie pasuje do dań obiadowych, kanapek, grilla.
- Najlepiej smakuje po kilku tygodniach przechowywania.
- Można dodać również trochę selera naciowego, kalafiora lub pora.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!