Faszerowana cukinia z mięsem mielonym i serem

Składniki:
(na 4 porcje):
- 2 duże cukinie (przekrojone wzdłuż na pół)
- 300–400 g mięsa mielonego (np. wołowego, drobiowego lub wieprzowego)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie)
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub drobno krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
- 100 g tartego sera mozzarella lub żółtego
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
- świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Umyj cukinie, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek (łyżeczką), zostawiając ok. 1 cm miąższu przy skórce. Miąższ drobno posiekaj – wykorzystasz go do farszu.
Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zarumieni. Dorzuć posiekany miąższ cukinii oraz paprykę, smaż 2–3 minuty.
Dodaj passatę, koncentrat pomidorowy, zioła, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Wypełnij łódeczki cukinii przygotowanym farszem. Posyp startym serem.
Ułóż cukinie w naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra-dół) przez ok. 25–30 minut, aż cukinia będzie miękka, a ser roztopiony i lekko przypieczony.
Posyp świeżą pietruszką i podawaj z ulubionym pieczywem, sałatką lub ryżem.
Wskazówka:
Możesz dodać do farszu ugotowaną kaszę kuskus, ryż lub soczewicę – dla większej sytości.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!