Ciasto kawowa rozkosz

12.07.2025
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Biszkopt z makiem:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 30 g suchego maku
  • szczypta soli

Galaretka z malinami:

  • 400 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 500 ml wrzątku

Krem kawowy:

  • 500 ml śmietanki 30–36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub espresso w proszku)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 50 ml gorącej wody

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 30%

Dekoracja:

  • świeże maliny
  • ziarna kawy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 170°C (góra-dół).

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywno ze szczyptą soli.

Dodawaj stopniowo cukier, ubijaj aż masa będzie gęsta i błyszcząca.

Dodaj po jednym żółtku, delikatnie miksując.

Na końcu wsyp mąkę przesianą z makiem i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Przełóż do formy (ok. 24×24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ok. 20–25 minut. Wystudź.

Rozpuść galaretki w 500 ml wrzątku, ostudź.

Maliny wyłóż na wystudzony biszkopt.

Zalej tężejącą galaretką, wstaw do lodówki do stężenia.

Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i ostudź.

Ubij śmietankę na sztywno.

Dodaj mascarpone, cukier puder i kawę – miksuj do połączenia.

Wlej ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Wyłóż na stężałą galaretkę. Wyrównaj. Schłódź w lodówce.

Śmietankę podgrzej, dodaj czekoladę, mieszaj aż się rozpuści.

Odstaw na kilka minut do lekkiego przestudzenia.

Rozprowadź na schłodzonym kremie kawowym.

Po stężeniu polewy udekoruj ciasto makaronikami, malinami i ziarnami kawy.

Możesz zrobić ciasto dzień wcześniej – najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia. Jeśli chcesz uzyskać wyższe ciasto – zrób krem z 750 ml śmietanki i 300 g mascarpone.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Przepis na „ananasową” cukinię w słoikach

Składniki: (ok. 6 słoików 500 ml) Cukinia – 2 kg (ok. 3–4 średnie sztuki) Woda – 1,5 l…

Kotleciki z brokułami i serem (panierowane)

Składniki: Składniki (na ok. 10 kotlecików): 1 duży brokuł (ok. 500 g) 150 g sera feta lub serka…

Przepis na ogórki konserwowe z cytryną i czosnkiem

Składniki: (na 2–3 słoiki 500 ml) 1 kg małych ogórków (korniszonów), świeżych i jędrnych 3–4 plasterki cytryny (ze…