Drożdżowe bułki z kruszonką i powidłami śliwkowymi w kształcie kwiatka

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Rozpocznij dzień słodkim drożdżowym wypiekiem. Ciasto drożdżowe to najzdrowsze, a zarazem najprostsze w przygotowaniu ciasto. Prosty skład, zero kremów. Wyłącznie czyste składniki bez konserwantów. Drożdżowe kwiatki z powidłami, a do tego kawa to przepis na miło i smacznie rozpoczęty dzień. 

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  • 1 kg mąki pszennej/ orkiszowej
  • 70 g drożdży 
  • 120g masła 
  • 80 g oleju
  • 4 jajka
  • 150g cukru/erytrytolu 
  • 250ml mleka 
Dodatki:
  • powidła śliwkowe 
  • kruszonka
  • mleko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzej. Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże i 2 łyżeczki cukru całość mieszaj do rozpuszczenia drożdży. Odstaw w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił swoją objętość.  W dużej misce/garnku wsyp mąkę, dodaj  rozczyn, rozpuszczone masło, olej, jajka i cukier lub erytrytol. Całość zagniataj przez 10 minut. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia minimum pół godziny w zależności od temperatury pomieszczenia. 

Wyrośnięte ciasto pokrój na 18 części, tak by powstały 3 drożdżowe kwiatki. Formuj małe  bułeczki i układaj je w kształt kwiatka. Bułeczki odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięci. Posmaruj bułeczki mlekiem, piecz w rozgrzanym już piekarniku w 180 ° przez 25 minut do zrumienienia. Wyjęte drożdżówki nadziewamy dżemem śliwkowym. 

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Tradycyjne pierogi z soczewicą z nutą nowoczesności – szybki i pyszny przepis

Pierogi z soczewicą to doskonałe połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z roślinnymi składnikami, które podbijają serca miłośników zdrowego i…

Kotlety mielone- tradycja z nutą nowoczesności

Kotlet mielony – danie, które kojarzy się z domowym obiadem, zapachem kuchni babci i chwilami spędzonymi przy stole…

Kanapka na gorąco.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 29 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, smakosze przyjemności! Dzisiaj przenoszę was…