Drożdżowe bułki z kruszonką i powidłami śliwkowymi w kształcie kwiatka
Rozpocznij dzień słodkim drożdżowym wypiekiem. Ciasto drożdżowe to najzdrowsze, a zarazem najprostsze w przygotowaniu ciasto. Prosty skład, zero kremów. Wyłącznie czyste składniki bez konserwantów. Drożdżowe kwiatki z powidłami, a do tego kawa to przepis na miło i smacznie rozpoczęty dzień.

Składniki:
Ciasto drożdżowe
- 1 kg mąki pszennej/ orkiszowej
- 70 g drożdży
- 120g masła
- 80 g oleju
- 4 jajka
- 150g cukru/erytrytolu
- 250ml mleka
Dodatki:
- powidła śliwkowe
- kruszonka
- mleko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Mleko delikatnie podgrzej. Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże i 2 łyżeczki cukru całość mieszaj do rozpuszczenia drożdży. Odstaw w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił swoją objętość. W dużej misce/garnku wsyp mąkę, dodaj rozczyn, rozpuszczone masło, olej, jajka i cukier lub erytrytol. Całość zagniataj przez 10 minut. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia minimum pół godziny w zależności od temperatury pomieszczenia.
Wyrośnięte ciasto pokrój na 18 części, tak by powstały 3 drożdżowe kwiatki. Formuj małe bułeczki i układaj je w kształt kwiatka. Bułeczki odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięci. Posmaruj bułeczki mlekiem, piecz w rozgrzanym już piekarniku w 180 ° przez 25 minut do zrumienienia. Wyjęte drożdżówki nadziewamy dżemem śliwkowym.
Smacznego!