Zupa ryżowa z warzywami i koperkiem- ryżanka

13.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na ok. 4 porcje):

  • 3/4 szklanki białego ryżu (np. długoziarnistego lub jaśminowego)
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka (korzeń, opcjonalnie)
  • 1/2 pora lub 1 cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 1–2 łyżki świeżego koperku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchewki (i ewentualnie pietruszkę) obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Pora pokrój w półplasterki lub drobno posiekaj cebulę.

W garnku rozgrzej masło lub olej. Wrzuć warzywa i smaż przez 3–4 minuty, aż lekko zmiękną.

Zalej warzywa bulionem i zagotuj.

Dodaj przepłukany ryż. Gotuj na małym ogniu ok. 15–20 minut, aż ryż i warzywa będą miękkie.

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Dodaj świeży koperek i zamieszaj. Gotuj jeszcze 2–3 minuty.

Zupę podawaj gorącą, najlepiej z kromką świeżego chleba. Możesz też dodać łyżkę śmietany lub masła dla dodatkowej kremowości.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kremowa zupa koperkowo-mięsna z marchewką

Porcja: 4–5 misekCzas przygotowania: ok. 40 minut Składniki: 400 g mielonego mięsa (np. wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 1 średnia…

Burger w tortilli/wrap z wołowiną, pieczarkami i jajkiem

Składniki: 2 tortille 200 g siekanej wołowiny 50 g sera mozarella 6 pieczarek garść szpinaku  1 łyżeczka masła …

Pieczony bakłażan z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Składniki: (na 2 porcje): 1 średni bakłażan 2–3 pomidory (najlepiej mięsiste, np. malinowe lub roma) 1 kulka mozzarelli…