Zupa ryżowa z warzywami i koperkiem- ryżanka

Składniki:
(na ok. 4 porcje):
- 3/4 szklanki białego ryżu (np. długoziarnistego lub jaśminowego)
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka (korzeń, opcjonalnie)
- 1/2 pora lub 1 cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1–2 łyżki świeżego koperku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchewki (i ewentualnie pietruszkę) obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Pora pokrój w półplasterki lub drobno posiekaj cebulę.
W garnku rozgrzej masło lub olej. Wrzuć warzywa i smaż przez 3–4 minuty, aż lekko zmiękną.
Zalej warzywa bulionem i zagotuj.
Dodaj przepłukany ryż. Gotuj na małym ogniu ok. 15–20 minut, aż ryż i warzywa będą miękkie.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Dodaj świeży koperek i zamieszaj. Gotuj jeszcze 2–3 minuty.
Zupę podawaj gorącą, najlepiej z kromką świeżego chleba. Możesz też dodać łyżkę śmietany lub masła dla dodatkowej kremowości.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!