Leniwe pierogi z masłem i bułką tartą

13.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki (na 3–4 porcje):

  • 500 g białego twarogu (półtłusty lub tłusty, dobrze odciśnięty)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (opcjonalnie, dla lepszej konsystencji)
  • 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • szczypta soli

Do podania:

  • 2–3 łyżki masła
  • 2–3 łyżki bułki tartej
  • cukier (opcjonalnie, do wersji na słodko)

Przygotowanie:

Twaróg przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem, aż będzie gładki.

Dodaj jajko, żółtko (jeśli używasz), sól i mąkę. Wymieszaj szybko, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. Nie wyrabiaj długo – tylko do połączenia składników.

W razie potrzeby dodaj trochę mąki, ale nie za dużo – ciasto ma być delikatne.

Podziel ciasto na części, z każdej uformuj wałek o grubości ok. 2 cm.

Lekko spłaszcz go i pokrój pod skosem na romby.

Zagotuj dużą ilość wody z solą.

Wrzucaj kluski partiami na wrzątek. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze ok. 1 minutę.

Wyjmij łyżką cedzakową.

Na patelni rozpuść masło i podsmaż bułkę tartą na złoto.

Polej nią gorące kluski.

Można posypać cukrem lub podać z jogurtem, śmietaną albo owocami.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ptysie z kruszonką craquelin, kremem śmietankowym i dekoracją z karmelizowanego popcornu

Składniki: Craquelin – kruszonka na ptysie: 50 g masła (miękkiego) 50 g brązowego cukru 50 g mąki pszennej…

Ciasto „Kinder BUENO” w kostkach

Składniki: (forma 20×20 cm, ok. 16–20 kawałków) Spód (herbatnikowy) 200 g herbatników (np. Petit Beurre) 80 g masła,…

Pomysł na zdrowy deser z tapioką w roli głównej

Zesmakujcie razem ze mną pysznego, a przede wszystkim zdrowego deseru z tapioką w roli głównej. Mleczko kokosowe, słodkie…