Sałatka z ogórków na zimę

Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 0,5 kg cebuli
- 1,5 łyżki soli (najlepiej kamiennej niejodowanej)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 0,5 szklanki oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
- 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie – dla koloru)
Przygotowanie:
Ogórki umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę (można ze skórką).
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub grubszą kstkę
Warzywa przełóż do dużej miski, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
Odstaw na 2 godziny, aby puściły sok.
Po 2 godzinach dodaj do ogórków cukier, ocet, olej, pieprz, gorczycę i kurkumę.
Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw jeszcze na 30 minut.
Do wyparzonych słoików nakładaj sałatkę razem z zalewą, lekko dociskając.
Dokładnie zakręć złotymi nakrętkami.
Słoiki pasteryzuj ok. 10–15 minut od momentu zagotowania wody (na średnim ogniu).
Wyjmij słoiki, odstaw do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!