Syrop z pigwy

13.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 kg pigwy (lub pigwowca)
  • 700–800 g cukru (biały lub trzcinowy)

Przygotowanie:

Umyj dokładnie owoce pigwy.

Przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.

Pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Warstwami układaj pigwę i cukier w dużym, wyparzonym słoju lub misce.

Ostatnią warstwą powinien być cukier.

Odstaw pod przykryciem (np. gazą) na 3–4 dni w ciepłym miejscu, mieszając raz dziennie.

Po kilku dniach owoce puszczą dużo soku.

Przelej powstały syrop przez sitko lub gazę do wyparzonych butelek/słoików.

Jeśli chcesz przechowywać syrop dłużej, pasteryzuj butelki przez 10 minut w kąpieli wodnej.

 Zastosowanie:

  • do herbaty (zamiast cytryny),
  • do rozcieńczania z wodą jako lemoniada,
  • jako dodatek do deserów.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kolorowa zebra- warstwowe ciasto z kremem mascarpone i galaretką

Składniki: (blacha 25×35 cm, ok. 16 porcji) Biszkopt biały 4 jajka (L) 120 g cukru 120 g mąki…

Placuszki z masłem orzechowym i owocami leśnymi

Składniki: 🥄4 łyżki mąki pszennej🥛 4 łyżki jogurtu greckiego🥄½ łyżeczki proszku do pieczenia🥚 1 jajko🥜2 łyżki masła orzechowego8…

Azjatyckie bułeczki bao na parze

Składniki: Składniki na bułeczki bao: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 130 ml…