Drożdżówki z makiem i budyniem

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zapach wyrastającego ciasta drożdżowego i parzonej kawy. To zapach porannych słodkich przyjemności. Drożdżówki z makiem i budyniem są proste w przygotowaniu, zdrowe i sycące. By drożdżówki były zdrowsze zmień cukier na erytrytol, a mąkę pszenną na orkiszową. Ciesz się słodkim smakiem będąc również  na diecie.

Składniki:
  • 150 ml mleka krowiego
  • 20g drożdży 
  • 80g cukru
  • 550 g mąki pszennej 
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko 
Nadzienie:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego 
  • masa makowa 
Przygotowanie:

Drożdże wraz z  cukrem rozpuść w letnim mleku. Dodaj żółtka oraz całe jajko, następnie dodaj mąkę. Wszystko wymieszaj. Na koniec do pozostałych składników dodaj rozpuszczone masło. Ciasto wyrób ręcznie na jednolitą masę. Odstaw w ciepłe miejsce i przykryj ścierką. Czekaj aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkuj w kształt prostokąta. Na ciasto wyłóż budyń (przygotowany według instrukcji na opakowaniu) oraz masę makową. Ciasto złóż  na pól, krój w paski max 4 cm, następnie je zwiń. Czekaj 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180° na 20/25 minut grzanie góra-dół. Drożdżówki przed pieczeniem posmaruj mlekiem. Piecz do momentu zarumienienia. 

Drożdżówki po ostygnięciu polej lukrem.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Śmietankowy sernik z dżemem borówkowym na spodzie z płatków kukurydzianych

 Składniki na spód: 200 g płatków kukurydzianych  80 g masła  Składniki na masę serową: 1 kg sera mielonego…

Przepis na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

Składniki: (keksówka 25×10 cm, ok. 10–12 porcji) 500 g mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) 300 g drobiowego fileta…

Buraczki zasmażane

Zesmakuj ze mną pysznych, jesiennych zasmażanych buraczków, które idealnie pasują do domowych obiadów. Buraczki wspaniale smakują z kotletami…