Kolorowa sałatka z ogórków na zimę

13.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej młodych, cienkich)
  • 3–4 marchewki (średnie)
  • 3 papryki (najlepiej różnokolorowe – czerwona, żółta)
  • 3 cebule (średnie)
  • 4–5 ząbków czosnku

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10% (250 ml)
  • 3/4 szklanki oleju (ok. 180 ml)
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1,5 łyżki soli niejodowanej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki.

Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.

Paprykę oczyść i pokrój w cienkie paski lub półplasterki.

Cebulę pokrój w piórka, czosnek – w plasterki.

Wszystkie warzywa wymieszaj razem w dużej misce.

Składniki zalewy zagotuj i mieszaj do rozpuszczenia cukru.

Zalej warzywa gorącą zalewą, wymieszaj i odstaw na 2–3 godziny, aby puściły sok.

Po tym czasie sałatkę przełóż ciasno do wyparzonych słoików wraz z zalewą.

Zakręć słoiki i pasteryzuj 10 minut od zagotowania wody.

Trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu (spiżarnia, piwnica).

Gotowa do jedzenia po 1–2 tygodniach – smaki się przegryzą.

Można dodać odrobinę chili dla pikantnej wersji.

Jeżeli nie lubisz mocno kwaśnych smaków – zmniejsz ilość octu do 3/4 szklanki.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sekrety klusek śląskich- sprawdzony przepis na puszyste kluski

Kluski śląskie to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni śląskiej, które na stałe zagościło na stołach w całej…

Czekoladowe cakepops z 5 składników 

Składniki:  Ciasteczka Oreo waniliowe 300 g Mascarpone 60 g Mały banan 1 sztuka Masło orzechowe 1 łyżka  Słomki…

Ogórki konserwowe w zalewie musztardowej (z gorczycą)

Składniki: Na 6-7 słoików (po 900 ml): ok. 3 kg małych ogórków gruntowych 6 łyżeczek gorczycy (po 1…