Drożdżowe rollsy z budyniem i malinami
Ciasto drożdżowe, a do tego słodki budyń z nutą kwaśnych malin. Rollsy są świetnym deserem, ale świetnie się sprawdzą jako słodkie śniadanie lub kolacja. Do ciepłego rollsa wypij łyk zimnego mleka. To wszystko czego do szczęścia potrzeba.
Jeśli wybierasz zdrowszą wersję użyj budyniu proteinowego oraz erytrytolu.

Składniki:
- 140 ml mleka krowiego
- 20g drożdży
- 70g cukru
- 530 g mąki pszennej
- 100 g rozpuszczonego masła
- 3 duże żółtka lub 4 małe
- 1 jajko
Nadzienie:
- 2 porcje budyniu śmietankowego
- 200 g mrożonych malin
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuść w letnim mleku. Do nich drożdżowego rozczynu dodaj żółtka i 1 całe jajko, a następnie dodaj mąkę. Całość wstępnie zagnieć. Na koniec dodaj rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiaj na jednolitą masę. Odstaw pod przykryciem, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkuj w kształt prostokąta. Na ciasto wyłóż budyńoraz przelane zimną wodą maliny. Ciasto zwiń w roladę. Krój na 3 cm rolki. Tak przygotowane rollsy wyłóż na blaszkę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Czekaj 20 minut aż rollsy ponownie urosną. Po tym czasie włóż je do rozgrzanego piekarnika do 180° 25 minut góra-dół.
Całość podawaj z malinami, cukrem pudrem i miętą .
Smacznego!