Sałatka z ogórków, papryki i cebuli na zimę

13.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 duże papryki (najlepiej czerwona i żółta)
  • 3 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 1 czosnek (opcjonalnie – kilka ząbków)

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10% (250 ml)
  • 1 szklanka cukru (ok. 200 g)
  • 3/4 szklanki oleju (ok. 180 ml)
  • 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki.

Paprykę pokrój w paski lub cienkie półplasterki.

Cebulę pokrój w piórka.

Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Wszystko wrzuć do dużej miski i wymieszaj.

Składniki zalewy (ocet, cukier, sól, olej, przyprawy) zagotuj.

Gorącą zalewą zalej warzywa, wymieszaj i odstaw na 2–3 godziny.

W tym czasie wyparz słoiki i nakrętki.

Sałatkę przełóż ciasno do słoików razem z zalewą.

Zakręć i pasteryzuj 10–15 minut od momentu zagotowania.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Najlepsza po kilku tygodniach, kiedy smaki się przegryzą.

Warianty:

  • Można dodać seler naciowy, por, a nawet natkę pietruszki.
  • Dla ostrzejszej wersji – dorzuć plasterki chili.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Zapiekana fasolka szparagowa z serem i koperkiem

Składniki: 500 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 150 g startego sera (np. gouda, edamski, mozzarella lub mieszanka)…

Ogórki w zalewie curry (lub kurkumowej)

Składniki: 2,5–3 kg ogórków gruntowych (niedużych) 3 marchewki (starte na grubych oczkach) 4–5 ząbków czosnku (pokrojonych) kilka baldachów…

Sałatka śniadaniowa z kremowym dressingiem

Składniki: (2 porcje) Sałatka 2 średnie awokado (razem ok. 400 g miąższu) 3 jajka (L) ¼ czerwonej cebuli…