Kopytka z batata

13.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 400 g puree z dyni Hokkaido lub batata (gotowanego lub pieczonego, dobrze odparowanego)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej (lub więcej, w zależności od wilgotności puree)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie, do polania)
  • świeże zioła do dekoracji (np. oregano, tymianek)

Przygotowanie:

Dynię (lub batata) obierz, pokrój w kostkę i ugotuj lub upiecz do miękkości. Zmiksuj lub dokładnie rozgnieć widelcem. Odparuj nadmiar wody na patelni lub przez przetarcie przez sito.

Do wystudzonego puree dodaj jajko, szczyptę soli i połowę mąki. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj więcej mąki, aż masa będzie elastyczna, ale nadal delikatna. Nie dodawaj zbyt dużo mąki – kluski mają być miękkie.

Podsyp blat mąką. Z ciasta formuj wałeczki, lekko spłaszcz i pokrój na romby (jak na zdjęciu). Możesz też formować kulki lub klasyczne kopytka.

Gotuj kluski w osolonej, lekko wrzącej wodzie. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 1-2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową.

Kluski możesz polać masłem, posypać bułką tartą, ziołami, albo podać na słodko – z cynamonem i miodem.

Jeśli używasz dyni piżmowej lub batata, pamiętaj, że są bardziej wilgotne – wtedy może być potrzebne więcej mąki.

Można dodać odrobinę startego parmezanu lub cynamonu do ciasta, zależnie od wersji (wytrawna lub słodka).

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka warzywna w sosie pomidorowym na zimę

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml, czas przygotowania 40 min + pasteryzacja) 1 kg marchewki 3 średnie czerwone…

Pomysł na zdrowy deser z tapioką w roli głównej

Zesmakujcie razem ze mną pysznego, a przede wszystkim zdrowego deseru z tapioką w roli głównej. Mleczko kokosowe, słodkie…

Ogórki konserwowe z papryką i koperkiem

Składniki:  (na 2 słoiki po 700 ml) Ogórki gruntowe – ok. 800 g (6–8 średnich ogórków) Papryka czerwona…