Przepis na sałatkę gyros (warstwową)

Składniki:
Mięso:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 1 łyżka oleju do smażenia
Warstwy:
- 1/2 główki sałaty lodowej lub pekińskiej (drobną posiekana)
- 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
- 3-4 ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę)
- 1 mała czerwona cebula (pokrojona w kostkę)
- 1 puszka kukurydzy (odsączona)
- 1 opakowanie grzanek czosnkowych lub bagietki pokrojonej i podsmażonej
Sos:
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw przyprawą gyros, odstaw na 15 minut, a następnie usmaż na złoto. Ostudź.
Sos: W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, czosnek oraz przyprawy.
Układanie warstw w szklanej misie (od dołu):
- usmażony kurczak
- cebula czerwona
- kukurydza
- sos czosnkowy
- ogórki konserwowe
- papryka
- sałata
(Opcjonalnie można dodać również ser żółty starty jako dodatkową warstwę.)
Uwagi:
Sałatkę warto przygotować kilka godzin wcześniej i schłodzić w lodówce – smaki się wtedy dobrze „przegryzą”.
Podawaj z bagietką lub osobno jako danie imprezowe.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!