Drożdżowe jagodzianki z kruszonką

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Jagodzianki to smak dzieciństwa. Jagodzianki to smak lata. Miękkie drożdżowe ciasto, kruszonka i rozpływające się jagodowe nadzienie. Czy może być coś pyszniejszego?  Przekonaj się sam!

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 60 g drożdży 
  • 110g masła 
  • 80 g oleju
  • 4 jajka
  • 150g cukru/erytrytolu 
  • 250ml mleka 
Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzej. Temperatura mleka nie może być zbyt duża, ponieważ rozczyn drożdżowy nie urośnie. Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże  oraz 2 łyżeczki cukru. Całość mieszaj  do rozpuszczenia drożdży. Odstaw rozczyn do  podwojenia objętości.  Do   dużej miski bądź garnka wsyp1 kg mąki, dodaj wyrośnięty  rozczyn, a także rozpuszczone masło, olej, jajka i pozostałe140g cukru lub erytrytolu. Całość zagniataj ręcznie przez minimum 10 minut. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. 

Nadzienie:
  • 500 g borówek/jagód

Gdy ciasto wyrośnie pokrój je na 20 części. Każdą cześć ciasta nadziewaj borówkami/ jagodami. Jeśli to są jagody do owoców dodaj 1 łyżki mąki ziemniaczanej. Następnie formuj bułeczki, posmaruj je mlekiem, a na koniec posyp kruszonką.

Jeśli dodajesz mrożone borówki lub jagody- przed nadziewaniem przy użyciu sita przelej je zimną wodą.

Kruszonka:
  • 4 łyżki maki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła 

Wszystko wymieszaj przy użyciu miksera. 

Piecz przez około 20 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 190 stopni/termoobieg/góra dół.

I gotowe.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Powidła dyniowe

Składniki: 1 kg dyni (najlepiej odmiana hokkaido lub piżmowa) 300 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru…

Kiszona rzodkiewka

Składniki: 2 pęczki rzodkiewek (świeżych, jędrnych) 3–4 ząbki czosnku 1–2 baldachy kopru (świeży lub suszony) 1 litr przegotowanej,…

Hummus z dynią

Składniki: 1 szklanka puree z pieczonej dyni (np. Hokkaido lub piżmowej) 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po…