Czekoladowy raj z poziomkami

14.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Czekoladowy spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła (roztopionego)
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru

Warstwa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego lub z wiaderka (np. sernikowego)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek – opcjonalnie, do zagęszczenia)
  • (opcjonalnie) kilka kropli ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 250–300 g poziomek (świeże lub dobrze odsączone z mrożonych)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – do oprószenia owoców

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Zacznij od czekoladowego ciasta. Wymieszaj suche składniki w jednej misce, a mokre (jajko, roztopione masło, maślanka) w drugiej. Połącz wszystko i wymieszaj krótko do uzyskania jednolitej masy. Przelej do formy (24×24 cm) wyłożonej papierem.

Zblenduj lub wymieszaj dokładnie twaróg z jajkiem, cukrem, cukrem wanilinowym i (opcjonalnie) proszkiem budyniowym. Powinna powstać gładka masa.

Na ciasto kakaowe wysyp poziomki oprószone mąką ziemniaczaną, następnie wyłóż masę serową i wyrównaj.

Zagnieć składniki kruszonki w palcach, aż powstaną grudki. Posyp równomiernie na wierzch.

Piecz w 170–175°C (góra-dół) przez około 50–60 minut, aż ser się zetnie, a kruszonka ładnie zrumieni. Ostudź, a najlepiej schłodź w lodówce. Podawaj posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem świeżych poziomek.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowe bułki do burgerów

Składniki: 500g mąki pszennej lub orkiszowej 20 g świeżych drożdży  150 ml wody 110 ml mleka 50 g…

Brzoskwinie w syropie do słoików

Składniki: Na 4 słoiki po ok. 900 ml: 2–2,5 kg dojrzałych, ale jędrnych brzoskwiń 1 litr wody 400…

Pyszny domowy chleb na kefirze

Składniki: 520 g mąki pszennej chlebowej  3 czubate łyżki płatków owsianych  2 czubate łyżki otrębów żytnich  280 ml…