Trufle Oreo w czekoladzie

Składniki:
(ok. 25–30 sztuk):
Masa truflowa:
- 300 g ciasteczek Oreo (bez mleka w środku też się sprawdzą)
- 150 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
Polewa i dekoracja:
- 150 g czekolady mlecznej lub deserowej
- 150 g czekolady białej
- 50 g c białej zabarwionej czerwonym barwnikiem spożywczym
- 2–3 łyżki drobno posiekanych orzechów (np. laskowych lub nerkowców)
Przygotowanie:
Zmiksuj Oreo w malakserze na drobny proszek.
Dodaj serek i zmiksuj lub wymieszaj do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Wstaw do lodówki na min. 30 minut (lub zamrażarki na 15 minut), by stwardniały.
Rozpuść oddzielnie białą i mleczną (lub gorzką) czekoladę.
Zanurzaj schłodzone kulki w wybranej polewie (najlepiej przy pomocy widelca), odkładaj na papier do pieczenia.
Odstaw do lodówki do momentu, aż polewa zastygnie.
Rozpuść czerwoną czekoladę i przelej do woreczka z małym otworem lub rękawa cukierniczego.
Polej cienkimi paskami każdą kulkę.
Posyp posiekanymi orzechami zanim polewa zastygnie.
Trufle przechowuj w lodówce do 5 dni.
Można je również mrozić do 1 miesiąca.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!