Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym i czekoladą

14.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Na biszkopt czekoladowy (2 blaty):

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki gorącej wody (lub 1,5 łyżeczki agar-agar)

Na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Dekoracja (opcjonalna):

  • bita śmietana (z rękawa cukierniczego)
  • świeża czereśnia, wiśnia lub owoc liofilizowany (jeśli chcesz wrócić do pierwotnego wyglądu)

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek.

Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier, następnie po jednym żółtku.

Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj w masę.

Wylej do formy (ok. 24×24 cm) wyłożonej papierem. Piecz 20–25 minut w 180°C.

Upiecz drugi identyczny blat lub przekrój gotowy na pół po ostudzeniu.

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do przestudzenia.

Ubij kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno.

Dodaj żelatynę cienkim strumieniem, miksując na niskich obrotach.

Schłódź krem przez kilka minut w lodówce.

Na spód połóż pierwszy blat czekoladowy.

Wyłóż cały krem, wyrównaj.

Przykryj drugim blatem, lekko dociśnij.

Schłódź całość przez minimum 1–2 godziny.

Czekoladę i śmietankę rozpuść razem w kąpieli wodnej lub mikrofali.

Wylej na wierzch ciasta, rozprowadź równomiernie.

Udekoruj bitą śmietaną i (opcjonalnie) owocem na wierzchu.

Podawaj dobrze schłodzone.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z kurczakiem i ciecierzycą

Zesmakuj ze mną pysznej i prostej w przygotowaniu sałatki z kurczakiem i ciecierzycą. Sałatka ta jest bogata zarówno…

Racuchy drożdżowe

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g) 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 1…

Pierogi ruskie

Składniki: Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej (typ 450–500) 1 łyżeczka soli ok. 250 ml gorącej wody…