Schab w sosie porowo-marchewkowym, podany z ziemniakami, buraczkami i ogórkami małosolnymi

14.07.2025
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

(na 4 porcje):

Mięso:

  • 4 plastry schabu (bez kości)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Warzywa i sos:

  • 1 por (biała i jasnozielona część, pokrojona w półplasterki)
  • 2 marchewki (pokrojone w plasterki)
  • 1/2 cebuli (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 150 ml śmietanki 30% lub 18% do sosów
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej (opcjonalnie – do zagęszczenia)
  • 1 łyżka masła

Dodatki:

  • ziemniaki (ugotowane i utłuczone z masłem)
  • buraczki tarte z jabłkiem
  • ogórki małosolne

Przygotowanie:

Mięso delikatnie rozbij, oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Obsmaż na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju (ok. 2–3 minuty z każdej strony). Przełóż na talerz.

Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, aż się zeszklą. Dodaj pora i marchewkę – smaż 3–4 minuty. Następnie wlej bulion i dodaj podsmażony schab z powrotem na patelnię.

Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 35/40 minut – aż schab będzie miękki, a warzywa ugotowane.

Wymieszaj śmietankę z mąką, wlej do sosu i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia – aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.

Na talerz wyłóż ziemniaki, obok buraczki, a przy nich plasterki schabu z warzywnym sosem. Udekoruj ogórkami małosolnymi – dodają świeżości i przyjemnej kwasowości.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Deser warstwowy z chrupiącymi kuleczkami, jogurtem i kremem czekoladowym- a’la Kinder Country

Składniki: (porcja dla 3 osób) Warstwa chrupiąca 150 g prażonych kuleczek zbożowych (np. rice crisps) Warstwa jogurtowa 300…

Chlebek bananowy

Zesmakuj ze mną bardzo prostego ciasta. To ciasto zero waste, które możesz przygotować za pomocą widelca. Nie masz…

Sos rzodkiewkowo-szczypiorkowy

Składniki: 5–6 rzodkiewek, startych na tarce o grubych oczkach 3 łyżki posiekanego szczypiorku 200 g gęstego jogurtu naturalnego…