Pierogi ruskie

Składniki:
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej (typ 450–500)
- 1 łyżeczka soli
- ok. 250 ml gorącej wody
Składniki na farsz:
- 400 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
- 200–250 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 1 duża cebula
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i olej.
Powoli wlewaj gorącą wodę i zagniataj elastyczne ciasto.
Przykryj i odstaw na 20–30 minut, aby „odpoczęło”.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć.
Twaróg rozdrobnij i połącz z ziemniakami.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na złoto na oleju lub maśle, dodaj do masy.
Dopraw solą i pieprzem – farsz powinien być wyrazisty.
Rozwałkuj porcję ciasta cienko, wycinaj kółka.
Nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj brzegi.
Można formować klasyczne falbanki lub dociskać widelcem.
Gotuj w osolonej wodzie przez 2–3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Po ugotowaniu można polać masłem lub podsmażoną cebulką.
Jak podawać:
- z cebulką smażoną na maśle
- ze skwarkami
- ze śmietaną
- podsmażone następnego dnia – jeszcze lepsze!
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!