Frytki z batatów z piekarnika

14.07.2025
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 duże bataty (ok. 500–600 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (lub ostrej papryki – jeśli lubisz pikantne)
  • świeża natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra–dół lub termoobieg 200°C). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Obierz bataty i pokrój je w cienkie, równe słupki – im cieńsze, tym będą bardziej chrupiące.

W misce wymieszaj bataty z oliwą i przyprawami, tak aby były równomiernie obtoczone.

Rozłóż frytki na blasze w jednej warstwie, nie dotykając się – to klucz do chrupkości.

Piecz przez 20–30 minut, w połowie czasu delikatnie obróć frytki. Czas zależy od grubości frytek i piekarnika – pilnuj, żeby się nie przypaliły.

Po upieczeniu posyp posiekaną natką pietruszki lub ulubionym dipem (np. jogurtowym, czosnkowym, aioli).

Dla superchrupiącego efektu możesz przed pieczeniem obtoczyć frytki w 1 łyżce mąki ziemniaczanej.

Świetne również z dodatkiem tymianku lub rozmarynu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ciasto ze śliwkami

Składniki: Spód i kruszonka: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru ½ kostki…

Deserki OREO w pucharkach

Składniki (na 4 porcje):250 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30% lub 36%2–3 łyżki cukru pudru (do smaku)100 g…

Zupa gulaszowa z mięsem

Składniki: (na ok. 6 porcji): Mięso i baza: 500 g wołowiny lub wieprzowiny (np. łopatka, pręga, karkówka) 1–2…