Domowy Sos Czosnkowy (z koperkiem)

14.07.2025
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego (można też użyć kwaśnej śmietany 18%)
  • 2–3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie – dla łagodniejszego smaku)
  • 1–2 łyżki drobno posiekanego koperku (świeżego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W miseczce połącz jogurt z przeciśniętym czosnkiem.

Dodaj majonez (jeśli używasz), koperek i sok z cytryny.

Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

Wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut – sos “dojrzeje” i nabierze intensywności.

Z czym podawać:

  • do pieczonych ziemniaków i frytek
  • jako dodatek do pizzy, kebaba, burgera
  • do grilla (mięsa, warzywa)
  • do placków ziemniaczanych lub warzywnych
  • jako dip do warzyw (seler, marchewka, ogórek)

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Zapiekane jajka w chlebie tostowym z pesto bazyliowym

To dosłownie 4 składniki: 🍞3 kromki chleba tostowego 🥚3 jajka 🧀3 plastry żółtego sera  🌱2 łyżeczki bazyliowego pesto …

Serowe placuszki (a'la racuchy) o smaku szarlotki🥞

Zesmakuj ze mną pysznych placuszków z sera białego z dodatkiem jabłek, cynamonu i borówek. Placuszki te smakują jak…

Przepis na mini pączki jogurtowe

Składniki: (ok. 15–18 sztuk) 250 g gęstego jogurtu naturalnego (ok. 12% tłuszczu) 2 jajka 60 g cukru 1…