Sałatka brokułowa z jajkiem i fetą

14.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki (na 2–3 porcje):

  • 1 średni brokuł
  • 2–3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g sera feta (lub innego solonego sera typu sałatkowego)
  • 1/4 czerwonej cebuli (lub białej)
  • 2 łyżki pestek słonecznika (prażonych)

Sos jogurtowo-koperkowy:

  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku (świeży lub mrożony)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Podziel brokuła na różyczki i wrzuć na wrzątek na 2–3 minuty (lub gotuj na parze). Odcedź i przestudź.

Ugotuj na twardo (ok. 8–10 minut), obierz i pokrój na ćwiartki lub ósemki.

Pokrój w kostkę.

Pokrój w drobną kosteczkę.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.

W dużej misce lub na talerzu ułóż brokuły, jajka, fetę i cebulę. Polej sosem.

Posyp uprażonymi pestkami słonecznika.

Wskazówki:

  • Można dodać również kukurydzę, ogórka konserwowego lub ugotowaną kaszę jaglaną.
  • Jeśli chcesz wersję wegetariańską bez czosnku – po prostu go pomiń.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym w sosie  i sałatką jogurtowo-koperkową

Składniki: Mięso w sosie: 400 g mielonej wołowiny 300 g fasolki szparagowej (może być mix zielonej i żółtej),…

Sałatka gyros- zdrowsza wersja 

Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 3 łyżki przyprawy gyros sól i pieprz oliwa do smażenia  kapusta pekińska…

Letnia zupa z cukinii i warzyw

Składniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 mała cebula 2 małe cukinie (zielone lub zielono-żółte) 1 ząbek czosnku…