Sałatka ze szpinakiem, boczkiem i fetą

14.07.2025
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 2 porcje):

  • 2 garści świeżego szpinaku baby
  • 100 g boczku wędzonego (w plastrach lub kostce)
  • 80 g sera feta (lub innego typu sałatkowego)
  • 6–8 zielonych oliwek (pokrojonych w plasterki)
  • 4–5 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki pestek słonecznika lub mieszanki pestek
  • 1 łyżka czerwonej cebuli (drobno posiekanej)

Sos jogurtowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • 1/2 ząbka czosnku (przeciśniętego)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Pokrój boczek na cienkie paski lub kostkę. Podsmaż na patelni na chrupko, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.

Szpinak umyj i dokładnie osusz.

Pokrój fetę w kostkę, oliwki w plasterki, suszone pomidory w paseczki, a cebulę drobno posiekaj.

Wymieszaj składniki sosu: jogurt, majonez (jeśli używasz), czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny.

Na talerzu rozłóż liście szpinaku.

Na wierzchu rozsyp: fetę, boczek, oliwki, suszone pomidory i cebulę.

Polej sosem i posyp pestkami.

Możesz dodać także grzanki, jajko na twardo lub awokado.

Boczek możesz zastąpić wędzonym tofu lub podsmażoną ciecierzycą dla wersji wegetariańskiej.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Fasolka szparagowa konserwowa

Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (najlepiej żółtej, młodej) woda do gotowania sól do gotowania (1 łyżka na 2…

Przepis na pyszne ciasto z jeżynami i kruszonką

Składniki: (na blaszkę ok. 20×20 cm) Ciasto podstawowe (kruche) 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1…

Przepis na chrupiące zielone fasolki w cieście

Składniki: (2 porcje jako przystawka / przekąska) Zielone fasolki szparagowe – 300 g Mąka pszenna – 100 g…