Sos rzodkiewkowo-szczypiorkowy

14.07.2025
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 5–6 rzodkiewek, startych na tarce o grubych oczkach
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany 18%)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rzodkiewki dokładnie umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Przełóż do miseczki, posól lekko i odstaw na 5 minut, aby puściły wodę. Następnie odciśnij nadmiar soku.

Dodaj posiekany szczypiorek, jogurt, majonez, sok z cytryny.

Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.

Wymieszaj dokładnie, odstaw do lodówki na minimum 15 minut, aby smaki się przegryzły.
Możesz dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę dla ostrzejszego smaku.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Fasolka szparagowa konserwowa na zimę

Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (najlepiej żółtej, ale zielona też się nada) 3 łyżki soli (do gotowania) Kilka…

Kurczak z kalafiorem w kremowym sosie

Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 1 mały kalafior (podzielony na różyczki) 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)…

Pasta jajeczna.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 38 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Dzisiaj przenoszę was w świat kulinarnych…