Domowa salsa pomidorowa z kolendrą

14.07.2025
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory (lub 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chili (lub więcej – według uznania)
  • Sok z 1 limonki (lub cytryny)
  • 1 garść świeżej kolendry (lub natki pietruszki – jeśli nie lubisz kolendry)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: szczypta cukru lub miodu (dla złamania kwasowości)

Przygotowanie:

Pomidory sparz, obierz i pokrój w drobną kostkę (jeśli używasz świeżych). Jeśli masz pomidory z puszki – odcedź je i drobno posiekaj.

Cebulę, czosnek i chili posiekaj bardzo drobno.

Kolendrę posiekaj niezbyt drobno, żeby zachować aromat.

Wymieszaj wszystko w misce. Dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Spróbuj i ewentualnie dodaj odrobinę cukru lub miodu.

Odstaw do lodówki na min. 15 minut, żeby smaki się przegryzły. Najlepsza jest po ok. 1 godzinie.

Podawaj z:

Nachosami, tortillami, pieczonym mięsem, rybą, kanapkami albo jako dodatek do grillowanych warzyw.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Beza pavlova

Składniki na bezę: 8 białek300 g cukru pudru1,5 łyżki mąki ziemniaczanejSok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Do misy wlej…

Mini hot-dogi z ciasta francuskiego

Zesmakuj ze mną pysznej przekąski, która świetnie sprawdzi Ci się na każdą imprezę. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko…

Przepis na „ananasową” cukinię w słoikach

Składniki: (ok. 6 słoików 500 ml) Cukinia – 2 kg (ok. 3–4 średnie sztuki) Woda – 1,5 l…