Pasta jajeczna z majonezem i szczypiorkiem

14.07.2025
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 5 jajek (ugotowanych na twardo)
  • 3–4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • (opcjonalnie) 1/4 małej cebuli, drobno posiekanej lub ogórek konserwowy
  • (opcjonalnie) odrobina jogurtu naturalnego dla lżejszej wersji

Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo (ok. 8–10 minut od zagotowania wody), ostudź i obierz ze skorupek.

Pokrój jajka w kostkę lub rozgnieć je widelcem – w zależności od preferowanej konsystencji.

Dodaj majonez, musztardę (jeśli używasz) oraz szczypiorek.

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać drobno posiekaną cebulkę lub ogórka konserwowego.

Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita pasta.

Schłódź w lodówce przez 15–30 minut – smaki lepiej się przegryzą.

Podawaj z chrupiącym pieczywem, grzankami lub na liściach sałaty. Świetna także do kanapek czy jako przystawka na przyjęciach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Deserki z brzoskwiniami

Składniki (na 4 porcje):150 g ciastek owsianych1 puszka brzoskwiń w syropie1 galaretka brzoskwiniowa (lub pomarańczowa)250 g serka mascarpone200…

Sałatka warzywna z fasolą do słoików na zimę

Składniki: 500 g białej fasoli (Jaś lub inna drobna) 2 średnie bakłażany 2 papryki czerwone 2 cebule 2…

Szarlotka jak u mamy

Składniki: Spód: ok. 200 g biszkoptów podłużnych lub herbatników Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub…