Kotlety z brokuła i kalafiora

14.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na ok. 8–10 kotlecików):

  • 1 mały brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 2 jajka
  • 3–4 łyżki bułki tartej + dodatkowa do panierowania
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera (np. cheddar, gouda)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Brokuła i kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w osolonej wodzie (ok. 8–10 minut, do miękkości). Odcedź i dobrze wystudź.

Zblenduj lub bardzo drobno posiekaj warzywa.

Do warzyw dodaj jajka, bułkę tartą, starty ser, czosnek, zioła oraz przyprawy.

Wymieszaj masę – powinna być zwarta i łatwa do formowania. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej.

Uformuj płaskie kotleciki, obtocz je delikatnie w bułce tartej.

Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste i chrupiące (po ok. 3–4 minuty z każdej strony).

Odsącz na ręczniku papierowym.

 Wskazówki:

  • Można je również upiec w piekarniku (ok. 25 min w 190°C, na papierze do pieczenia, z odrobiną oliwy na wierzchu).
  • Świetnie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym lub sosem koperkowym.
  • Idealne jako dodatek do sałatki lub w wersji wege-burgera.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kurczak w kremowym sosie curry z cukinią

Składniki: 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę (~2 cm) 2 średnie cukinie (ok. 400 g), pokrojone…

Tarte   ogórki   (na zimę), idealne do przyrządzania zimą zupy ogórkowej

Składniki: (na ok. 6 słoików 500 ml) 3 kg świeżych ogórków gruntowych (krótko przechowywanych, twardych) 6–8 główek świeżego…

Szybki obiad w 20 minut.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 34 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, szybcy smakosze! Dzisiaj wyruszamy w…