Przepis na ogórki małosolne w woreczku

Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków gruntowych (małych, twardych)
- 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 1-2 gałązki świeżego kopru z kwiatostanem
- 1 łyżka soli niejodowanej
- opcjonalnie: kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Ogórki umyj dokładnie i usuń ewentualne końcówki (możesz je lekko nakłuć widelcem, aby szybciej się ukisiły).
Do woreczka foliowego (np. do mrożenia) włóż ogórki, czosnek, koperek oraz przyprawy.
Posyp wszystko dokładnie solą.
Włóż do woreczka 1-2 łyżki zimnej wody (to pomoże solance się wytworzyć).
Zawiąż woreczek szczelnie, ale zostaw trochę powietrza, aby ogórki mogły oddychać (można zrobić kilka małych dziurek igłą).
Włóż woreczek do miski lub na talerz (bo może puścić sok).
Odstaw w temperaturze pokojowej na 2 dni. Po tym czasie ogórki powinny być już gotowe i lekko ukiszone, czyli małosolne.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!