Przepis na ogórki małosolne w woreczku

14.07.2025
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 kg świeżych ogórków gruntowych (małych, twardych)
  • 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1-2 gałązki świeżego kopru z kwiatostanem
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • opcjonalnie: kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego

Przygotowanie:

Ogórki umyj dokładnie i usuń ewentualne końcówki (możesz je lekko nakłuć widelcem, aby szybciej się ukisiły).

Do woreczka foliowego (np. do mrożenia) włóż ogórki, czosnek, koperek oraz przyprawy.

Posyp wszystko dokładnie solą.

Włóż do woreczka 1-2 łyżki zimnej wody (to pomoże solance się wytworzyć).

Zawiąż woreczek szczelnie, ale zostaw trochę powietrza, aby ogórki mogły oddychać (można zrobić kilka małych dziurek igłą).

Włóż woreczek do miski lub na talerz (bo może puścić sok).

Odstaw w temperaturze pokojowej na 2 dni. Po tym czasie ogórki powinny być już gotowe i lekko ukiszone, czyli małosolne.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Fasolka szparagowa marynowana na zimę

Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 5–6 ząbków czosnku 2–3 baldachy kopru (najlepiej z nasionami) opcjonalnie:…

Syrop z mniszka lekarskiego (miód z mleczy)

Składniki: 400–500 kwiatów mniszka lekarskiego (pełnych, żółtych główek) 1 litr wody 1 kg cukru 1–2 cytryny (najlepiej ekologiczne)…

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką (na dużą prostokątną formę 25x35 cm)

Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 30 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 250…