Domowy sos burgerowy / 1000 wysp z ogórkiem i czosnkiem  

14.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy (np. sarepskiej)
  • 1 ogórek konserwowy (drobno posiekany)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W miseczce wymieszaj majonez, ketchup i musztardę na jednolitą masę.

Dodaj drobno posiekanego ogórka i przeciśnięty czosnek.

Wlej ocet jabłkowy (lub sok z cytryny) i dopraw papryką, cukrem, solą oraz pieprzem.

Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Wskazówki:

  • Możesz dodać łyżeczkę drobno posiekanej cebuli lub szczypiorku dla dodatkowego aromatu.
  • Świetnie pasuje do burgerów, hot-dogów, frytek, wrapów lub jako dip do warzyw.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na ziołowe masło z dodatkami

Składniki: 200 g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej) 1–2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka świeżych listków…

Pieczone drobiowe🦃 kotlety z bazyliowym 🍃pesto i prażonymi ziarnami słonecznika🌻

  Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka1 jajko3 łyżki szczypiorku2/3 łyżki pesto bazyliowego3 łyżki ziaren słonecznika z…

Kruche maślane ciasteczka z cukrem pudrem

Składniki:250 g mąki pszennej150 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)80 g cukru pudru1 żółtko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)Szczypta…