Marynowane grzyby w occie – przepis od Babci MARYSI

15.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Grzyby:

  • 1,5 kg małych, świeżych grzybów leśnych (np. maślaki, opieńki, gąski, podgrzybki)
  • 1 łyżka soli do gotowania
  • 1 liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego do obgotowania

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 1–2 łyżeczki gorczycy

Dodatkowo do każdego słoika:

  • 1 plasterek cebuli lub 1–2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • mały kawałek marchwi (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Oczyść dokładnie grzyby, odetnij końcówki nóżek. Jeśli są duże, przekrój je na pół lub ćwiartki.

W garnku zagotuj wodę z łyżką soli, liściem laurowym i zielem angielskim.

Wrzuć grzyby i gotuj przez 10–15 minut. Odcedź i odstaw do przestygnięcia.

Wszystkie składniki zalewy umieść w garnku, zagotuj i gotuj przez 2–3 minuty.

Do wyparzonych słoików włóż grzyby, ewentualnie cebulę/czosnek/marchew, dodaj kilka ziaren przypraw z zalewy (np. gorczycę).

Zalej gorącą zalewą tak, aby przykryła grzyby.

Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 10–15 minut w garnku z wodą (lub 20 minut w piekarniku w 120°C).

Odstaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Gotowe po ok. 2 tygodniach.

TIPY:

  • Grzyby najlepiej smakują po 2–3 tygodniach.
  • Jeśli chcesz wersję ostrzejszą – dodaj plasterek chili lub pieprz ziołowy.
  • Idealne jako dodatek do mięs, wędlin lub sałatek.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Smażony bób z czosnkiem i pietruszką

Składniki: 500 g bobu (może być świeży lub mrożony) 2–3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek lub…

Przepis na domowy ajvar (paprykowy dip)

Składniki: (ok. 3 średnie słoiki) 1,5 kg czerwonej papryki (najlepiej słodkiej, mięsistej) 1 bakłażan (ok. 300 g) –…

Karmelowo-kawowy sernik gotowany 

Zesmakuj razem ze mną i przygotuj najprostszy sernik jaki tylko istnieje! Gotowany sernik o smaku karmelowo-kawowym. przygotowanie zajmie…