Szpinakowe naleśniki

15.07.2025
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na ok. 8–10 naleśników):

  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej – 125 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej (ok. 160 g)
  • 2 jajka
  • 2 garście świeżego szpinaku (ok. 60–70 g) lub 3–4 łyżki mrożonego (rozmrożonego i odciśniętego)
  • 1 łyżka oleju (do ciasta) + trochę do smażenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do blendera włóż szpinak, mleko, wodę, jajka, olej i sól. Miksuj do uzyskania gładkiego, zielonego płynu.

Dodaj mąkę i ponownie zmiksuj na gładkie, lejące się ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstaw na 10–15 minut.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju.

Wylewaj porcję ciasta i smaż cienkie naleśniki z obu stron, aż będą lekko rumiane.

W wersji wytrawnej świetnie smakują z nadzieniem z:

fetą i suszonymi pomidorami

kurczakiem i warzywami

serkiem kremowym i wędzonym łososiem

Można je też zapiekać lub rolować jak tortille.

Tipy:

  • Dla intensywniejszego koloru – dodaj więcej szpinaku.
  • Możesz użyć mleka roślinnego i mąki pełnoziarnistej, jeśli chcesz zdrowszą wersję.
  • Jeśli szpinak był mrożony – dobrze go odsącz przed dodaniem, żeby nie rozwodnić ciasta.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Rozkosz dla podniebienia- Wyjątkowa Szarlotka, Która Zachwyci Twoich Gości!

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 50 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Dzisiaj pragnę Was zaprosić w podróż…

Zimowa sałatka warzywna w słoikach

Składniki: (ok. 4–5 słoików 500 ml, przygotowanie 35 min + pasteryzacja) 1,5 kg białej kapusty 3–4 średnie marchewki…

Chrupiące zapiekanki z serem mozzarella, pieczarkami i świeżą bazylią

Składniki: 1 bagietka250 g pieczarek1 kulka sera mozzarella listki świeżej bazyliioliwa 1 łyżeczka masła zioła do posypania bagietki sól i pieprz do…