Morele w syropie

Składniki:
- 1,5 kg dojrzałych moreli (twardawych, ale nie niedojrzałych)
- 1 litr wody
- 400 g cukru
- sok z 1 cytryny (opcjonalnie)
- przyprawy: 1–2 laski cynamonu, 4–6 goździków (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umyj owoce, przepołów i usuń pestki. Jeśli chcesz, możesz zostawić je w całości.
W garnku zagotuj wodę z cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Gotuj 2–3 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodaj przyprawy, jeśli używasz.
Do wyparzonych słoików włóż połówki moreli ciasno skórką do dołu. Włóż też przyprawy (np. kawałek cynamonu, goździki).
Zalej gorącym syropem, zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika.
Zakręć szczelnie słoiki i pasteryzuj:
w piekarniku: 30 minut w 130°C
lub w garnku z wodą: 20 minut od zagotowania
Odstaw do góry dnem na ściereczkę do całkowitego wystudzenia.
Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Morele najlepiej smakują po 2–3 tygodniach. Można je podawać do deserów, gofrów, lodów lub zjeść prosto ze słoika!
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!