Sałatka warzywna z przecierem pomidorowym do słoików

15.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 kg ogórków (pokrojonych w plasterki)
  • 1 kg papryki (różne kolory, pokrojone w paski)
  • 1 kg cebuli (w piórka)
  • 0,5 kg pomidorów (pokrojonych w kostkę lub plastry)
  • 2 marchewki (starte na grubych oczkach)
  • 1 pęczek natki pietruszki (drobno posiekany)

Zalewa:

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (lub koncentratu rozcieńczonego wodą)
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka soli (niejodowanej)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

Wszystko dokładnie umyj.

Ogórki pokrój w cienkie plasterki.

Papryki w paski, cebulę w piórka, marchew zetrzyj, pomidory pokrój.

Wymieszaj wszystkie warzywa z posiekaną natką pietruszki w dużej misce.

W garnku zagotuj wszystkie składniki zalewy (z wyjątkiem przecieru pomidorowego – jego dodaj na końcu).

Po zagotowaniu dodaj przecier i gotuj jeszcze 5 minut.

Gorącą zalewą zalej warzywa i wymieszaj.

Odstaw na 2–3 godziny, aby warzywa zmiękły i przeszły smakiem.

Włóż warzywa do czystych, wyparzonych słoików.

Uzupełnij zalewą, aby przykryła warzywa.

Mocno zakręć.

Pasteryzuj w garnku z wodą przez ok. 15 minut od momentu zagotowania.

Odstaw słoiki do góry dnem do wystygnięcia.

Sałatka świetnie smakuje z ziemniakami, do mięs lub jako samodzielna przystawka.

Można dodać odrobinę chili, jeśli lubisz pikantne wersje.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Letnia vege pizza na spodzie z ciasta francuskiego 

Składniki: 🥖1 opakowanie ciasta francuskiego 🌱4 łyżeczki pesto bazyliowego 🥒1/2 cukini 🍅2 pomidory 🧀1/2 kostki sera feta 🥬pietruszka do posypania  Przygotowanie: Rozwiń ciasto…

Jagodzianki/borówczanki

Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 250 ml mleka (ciepłego, nie gorącego) 80 g cukru…

Ptysie z bitą śmietaną

Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody (250 ml) 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej (typ 450-500) 4…