Marynowane maślaki w occie

15.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Grzyby:

  • 1,5–2 kg maślaków (świeżych, oczyszczonych)

Zalewa:

  • 3  szklanki wody
  • ¾  szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki cukru

Dodatki do każdego słoika:

  • 1 liść laurowy
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego
  • 4–5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1–2 plasterki cebuli
  • opcjonalnie: kawałek marchewki, gorczyca, koperek

Przygotowanie:

Obierz śliską skórkę z kapeluszy (to ważne – może być gorzka).

Dokładnie oczyść nóżki i całość przepłucz.

Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki.

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.

Wrzuć grzyby i gotuj przez 10–15 minut, aż zmiękną i opadną.

Odcedź i przepłucz zimną wodą.

Wszystkie składniki zalewy zagotuj w garnku.

Do wyparzonych słoików włóż przyprawy i cebulę.

Dodaj obgotowane maślaki.

Zalej gorącą zalewą, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Zakręć słoiki czystymi, suchymi nakrętkami.

Włóż słoiki do dużego garnka z gorącą wodą (do ¾ wysokości słoików).

Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Wyjmij i odstaw do góry dnem, aż całkowicie ostygną.

Uwagi:

  • Marynowane maślaki najlepiej smakują po 1–2 tygodniach leżakowania.
  • Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zalewę możesz wzbogacić odrobiną miodu zamiast cukru – dla delikatniejszego smaku.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kalafior z bułką tartą i masłem

Składniki: 1 średni kalafior 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól do smaku świeży koperek do posypania…

PROTEINOWE placuszki pistacjowe (bez mąki) morelami i miętą

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu placuszki, które są świetnym pomysłem na śniadanie wysokobiałkowe. Pistacjowe białko w połączeniu…

Sałatka grillowa z chorizo

Składniki: 100 g chorizo200 g makaronu4 ogórki gruntowe1 pęczek koperku150 g sera żółtego5 łyżek pieczarek marynowanych4/5 łyżek  jogurtu…