Syrop z mniszka lekarskiego (miód z mleczy)

15.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 400–500 kwiatów mniszka lekarskiego (pełnych, żółtych główek)
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 1–2 cytryny (najlepiej ekologiczne)

Przygotowanie:

Zbieraj kwiaty mniszka w suchy, słoneczny dzień, z dala od dróg i zanieczyszczeń.

Oczyść kwiaty z owadów (nie myj pod wodą – stracą pyłek).

Kwiaty zalej litrem wody w dużym garnku.

Dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę (ze skórką, bez pestek).

Gotuj na małym ogniu przez ok. 15–20 minut.

Odstaw do naciągnięcia na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc).

Po naciągnięciu przecedź przez gazę lub sitko.

Dokładnie odciśnij kwiaty i cytrynę.

Do przecedzonego wywaru dodaj cukier.

Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny, aż syrop zgęstnieje (konsystencja płynnego miodu).

Gorący syrop przelej do wyparzonych słoików lub butelek.

Zakręć i postaw do góry dnem do ostudzenia (można też pasteryzować 10 minut).

Zastosowanie:

  • Na kaszel i ból gardła – 1 łyżeczka dziennie.
  • Do herbaty, lemoniady, naleśników, jogurtu.
  • Świetny jako naturalny „miód” dla dzieci.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Surówka z pora

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 7 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Dziś chciałbym podzielić się z Wami…

Cukinia w kurkumie do słoików na zimę

Składniki: (ok. 6 słoików 0,5 l) Składniki: Warzywa: 2 kg młodej cukinii (najlepiej niedużej, jędrnej) 2 średnie cebule…

Przepis na puszyste bułeczki pszenne z pestkami dyni

Składniki: (ok. 10–12 bułeczek) Mąka pszenna typ 550 – 500 g Drożdże świeże – 25 g (lub 7…