Klasyczna surówka coleslaw

15.07.2025
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty (ok. 400 g)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała cebula (opcjonalnie)
  • 150 ml majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj bardzo drobno.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Jeśli używasz cebuli, posiekaj ją drobno.

W dużej misce wymieszaj majonez, jogurt (lub śmietanę), sok z cytryny (lub ocet), cukier, sól i pieprz.

Dodaj poszatkowaną kapustę, marchewkę i cebulę do sosu, dokładnie wymieszaj, aby wszystko się połączyło.

Surówkę odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Owocowy sernik na zimno

Składniki: Spód: 1 opakowanie biszkoptów (lub upieczony cienki biszkopt) 2–3 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (do nasączenia)…

Budyniowy biszkopt. 

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 16 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, pasjonaci słodkich eksploracji! Dziś pragnę…

SERNIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI

Składniki: Spód: 200 g herbatników (lub ciastek typu digestive) 100 g masła (rozpuszczonego) Masa serowa: 500 g twarogu…