Kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej

15.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 mały kalafior (ok. 500 g)
  • 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula (drobno posiekana)
  • 2 łyżki bułki tartej (lub więcej, do zagęszczenia)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Kalafior umyj, podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w wodzie do miękkości. Następnie odcedź i bardzo dokładnie rozgnieć widelcem lub krótko zmiksuj.

Kaszę jaglaną przepłucz na sitku wrzątkiem, ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przestudź.

W dużej misce połącz kalafior, kaszę, cebulę, jajko, natkę, bułkę tartą i przyprawy. Masa powinna być dość zwarta – jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej.

Uformuj kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

Odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj z jogurtowym sosem lub surówką.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Mini placuszki- poznaj mój patent.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 11 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Zapraszam Was serdecznie do mojego kulinarnego…

Sałatka z cukinii i papryki w pikantno-pomidorowej zalewie

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml) 1 kg młodej cukinii 500 g czerwonej papryki 1 średnia cebula 2…

Placek z truskawkami i kruszonką

Składniki: Ciasto: 3 jajka 200 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g masła (rozpuszczonego, ostudzonego) 250 g…