Kremowy dip paprykowy

15.07.2025
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie upieczony)
  • 150 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (dla lekkości)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki (lub chili w proszku)
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków natki pietruszki lub kolendry do dekoracji

Przygotowanie:

Umieść papryki w piekarniku nagrzanym do 220°C i piecz przez ok. 20 minut, aż skórka będzie mocno przypieczona. Przełóż do miski i przykryj folią aluminiową – po 10 minutach łatwo zdejmiesz skórkę.

Obierz papryki ze skóry i usuń gniazda nasienne. W blenderze zmiksuj papryki z serkiem śmietankowym, majonezem, jogurtem i przyprawami. Jeśli chcesz, dodaj upieczony ząbek czosnku.

Sprawdź smak i ewentualnie dodaj więcej soli, pieprzu lub ostrej papryki.

Przełóż do miseczki, udekoruj natką lub kolendrą. Przechowuj w lodówce.

Tip: Dip smakuje jeszcze lepiej, gdy postoi godzinę w lodówce – smaki się przegryzą. Świetny do pieczonych ziemniaków, bagietki, a nawet jako baza do kanapek.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Powidła dyniowe

Składniki: 1 kg dyni (najlepiej odmiana hokkaido lub piżmowa) 300 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru…

Barszcz Ukraiński

Składniki: Na wywar mięsny: 500 g wołowiny z kością (np. szponder, mostek) 2 litry wody 2 liście laurowe…

Knedle ze śliwkami

Zesmakuj ze mną knedli ze śliwkami. Knedle to smak jesieni. Ja knedle podaję ze słodką śmietanką lub jogurtem…