Domowy Sos Ostry (pomidorowo-paprykowy)

15.07.2025
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 1 papryczka chili (lub więcej – według upodobań)
  • 200 ml passaty pomidorowej (lub drobno posiekane pomidory z puszki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • (opcjonalnie) szczypta kminu rzymskiego lub oregano
  • natka pietruszki – posiekana, do smaku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę.

Dodaj czosnek, pokrojoną paprykę i chili – smaż ok. 5 minut.

Wlej passatę, dodaj przyprawy i cukier. Gotuj na małym ogniu ok. 10–15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

Zblenduj na gładko (lub częściowo, jeśli chcesz strukturę).

Dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj.

Idealny do:

  • kebaba i tortilli
  • grilla (mięsa, warzywa)
  • frytek, nuggetsów
  • zapiekanek i burgerów

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kanapka na gorąco.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 29 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, smakosze przyjemności! Dzisiaj przenoszę was…

Jabłka w syropie na zimę – kompot z jabłek na zimę

Składniki: 3 kg jabłek (najlepiej twardych, lekko kwaśnych – np. Szara Reneta, Ligol, Antonówka) 1 litr wody 300–400…

Smażony bób z czosnkiem i koperkiem

Składniki: 500 g świeżego lub mrożonego bobu (najlepiej już obranego) 2–3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki…