Ekspresowa zupa pieczarkowa

16.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Natka pietruszki do posypania
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka, aż się lekko zarumieni. Odstaw na bok.

W garnku rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek i smaż przez minutę.

Dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną i lekko się zrumienią.

Wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj i smaż przez około minutę, cały czas mieszając.

Powoli wlej bulion, mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuj na średnim ogniu, aż zupa zgęstnieje.

Dodaj podsmażonego kurczaka i śmietanę kremówkę. Gotuj jeszcze kilka minut, nie dopuszczając do wrzenia.

Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na ogórki konserwowe z cytryną i czosnkiem

Składniki: (na 2–3 słoiki 500 ml) 1 kg małych ogórków (korniszonów), świeżych i jędrnych 3–4 plasterki cytryny (ze…

Soczysta pieczona karkówka w ziołach

Składniki: 1,2–1,5 kg surowej karkówki bez kości   4–5 ząbków czosnku (przeciśnięte przez praskę) 2 łyżki suszonego majeranku…

Jajecznica w tortilli

Składniki: 1 placek tortilli 2 jajka 1/2 papryki 1 cebula oliwa sól do smaku wędlina Przygotowanie: Na patelnię…