Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy z koperkiem

Składniki:
- 3 świeże ogórki gruntowe
- 6-8 rzodkiewek
- 1 litr kefiru lub maślanki
- Pęczek świeżego koperku
- Sól i pieprz do smaku
- (Opcjonalnie) 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Przygotowanie:
Ogórki umyj, obierz (opcjonalnie) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki lub drobną kostkę.
Koperek posiekaj drobno.
W dużej misce wymieszaj kefir (lub maślankę) z ogórkami, rzodkiewką i koperkiem.
Dopraw solą, pieprzem i (opcjonalnie) czosnkiem.
Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, by chłodnik się schłodził i smaki się przegryzły.
Podawaj schłodzony, można udekorować dodatkowym koperkiem.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!