Chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowy z koperkiem

16.07.2025
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 3 świeże ogórki gruntowe
  • 6-8 rzodkiewek
  • 1 litr kefiru lub maślanki
  • Pęczek świeżego koperku
  • Sól i pieprz do smaku
  • (Opcjonalnie) 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Przygotowanie:

Ogórki umyj, obierz (opcjonalnie) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki lub drobną kostkę.

Koperek posiekaj drobno.

W dużej misce wymieszaj kefir (lub maślankę) z ogórkami, rzodkiewką i koperkiem.

Dopraw solą, pieprzem i (opcjonalnie) czosnkiem.

Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, by chłodnik się schłodził i smaki się przegryzły.

Podawaj schłodzony, można udekorować dodatkowym koperkiem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki: Na naleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka 1 i ¾ szklanki mąki pszennej…

Przepis na sałatkę z tortellini, kukurydzą i rukolą w pesto

Składniki: (4 porcje jako samodzielne danie lub przystawka) 250 g suszonych tortellini z farszem serowym (ok. 25–30 sztuk)…

Sałatka paprykowo-czosnkowa w pomidorowej zalewie

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml)   2 kg czerwonej papryki 2–3 średnie cebule, pokrojone w cienkie piórka…